Recepty

těsto na pizzu

Těsto na bezlepkový slaný koláč

pizza

Upečený slaný koláč

Protože do knihy se všechno nevešlo a něco jsem opomněla, řekla jsem si , že na těchto stránkách to můžu trošku napravit. Zde také mohu odpovědět na Vaše různé dotazy a poznámky.

Kromě toho bych se s Vámi ráda podělila o další recepty.

Na zahradě dozrály švestky a jablka a Miroslav už nemohl koukat, jak se pořád cpu koláči, a tak si upravil můj bezlepkový recept na kynuté těsto. Ukazuje se, že je univerzální - to těsto.
A přišel na další způsob, jak s ním pracovat.

Nejdříve, jak si dopřát „mexický plněný chléb“
S pojmenováním tohoto jídla máme trošku těžkou hlavu, pizza to není a slaný koláč Miroslava neoslovuje; ten tuto mlsku nazývá mexickým plněným chlebem, protože je z kukuřice. Mě to sice nepřipadá úplně výstižné, ale lepší návrh nemám.

Použijte recept na bezlepkovou pizzu, přidejte trošku víc tekutiny, abyste získali „lité kynuté těsto“ a po vykynutí do těsta vmíchejte oblíbené ingredience na pizzu: na kostičky nakrájenou cuketu, kousky čerstvých rajčat, sušená rajčata, strouhaný sýr, uzené tofu, bylinky, koření – něco mexicky pálivého, kdo jí maso přidá šunku nebo uzené, apod. Těsto vylijte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte cca 25 minut na 200 stupňů.

Sladký bezlepkový koláč
Opět použijte recept na bezlepkovou pizzu, ale soli dejte jen špetku, olej použijte slunečnicový (pro vůni do něj kápněte 3 kapky vanilkového extraktu) a přidejte třtinový cukr – 3 lžíce. Můžete také dát rapaduru, nebo agávový sirup. Místo vody přidejte rostlinné nebo kravské mléko, opět jej dejte o něco více, aby těsto bylo „lité“. Po vykynutí smíchejte s náplní.
My jsme na náplň použili: mletý mák, na kousky nakrájené švestky a jablka, rozinky. Použít ale také můžete strouhané hrušky, strouhanou mrkev, kandované ovoce, ochutit můžete karobem, skořicí, hřebíčkem, atp.
U náplně si jen dávejte pozor, abyste jí nedali moc a těsto „neztěžklo“.
Těsto vylijte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte cca 25 minut na 200 stupňů.
Tento sladký koláč je výborný zalitý ovesnou smetanou, nebo namazaný domácími povidly a navrch pravou, nefalšovanou šlehačku:-)
(Bohužel sladký koláč nemáme vyfocený, ale doufám, že brzy budu moci doplnit.)

Obě laskominy se dají druhý den prohřát na pánvi s keramickým nebo jiným nepřilnavým povrchem.

PS Mimochodem se ukazuje, že se dá tohle těsto udělat i bez vajíčka. Místo části mouky použijte kukuřičnou strouhanku.

ARCHIV

Anotace

Ukázky z knihy

Recepty / poznámky / komentáře

O autorce

Objednávka

Přednášky / představení knihy / kurzy

Hlavní strana