Recepty

muffin

Borůvkové muffiny s ghí

muffin

Borůvkové muffiny
se slunečnicovým olejem

 

 

Borůvkové muffiny

Na zahradě máme několik keřů kanadských borůvek, které letos opravdu hojně rodily, takže jsme měli každý den 1/4 až 1/2 l borůvek. Prostě dvouměsíční borůvkové hody. Ideální jsou samozřejmě čerstvé rovnou z keře, v ovocném salátu nebo v nějakém koktejlu, ale Arturovi nejvíce zachutnaly v podobě muffinů. Zde je recept:

250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky (nebo 150 g celozrnné špladové mouky a 100 g bílé špaldové mouky)
100 ml slunečnicového oleje (pokud ale chcete něco extra a zdraví vám to dovolí, dejte 80 g ghí)
100 g třtinového cukru, nebo přiměřeně rýžového sirupu (v případě sirupu dejte méně mléka, aby těsto nebylo příliš řídké)
2 vejce (nemusí být, pak ale dejte celý prášek do pečiva)
125 ml rostlinného nebo kravského mléka (jedna kamarádka dává kysané mléko), ale stačí i voda
1/2 prášku do pečiva (bez fosfátů; pokud nemáte dejte sodu)
velká špetka soli
5 kapek vanilkového extraktu
5 kapek bio EO z citronu
cca hrnek borůvek

Ušlehejte olej s cukrem (sirupem), vejci a esencemi (rozpouští se v tuku). Pokud použijte ghí utřete je s cukrem, přidejte vejce a třete do pěny. Rozřeďte mlékem a postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přimíchejte borůvky.
Do papírových košíčků dejte vrchovatou lžíci těsta. Záleží na velikosti košíčků, já mám asi 20 muffinů. Protože nepoužívám kovovou (či jinou pevnou) formu, nejsou tak vysoké, neb se roztečou, ale to nám nevadí. Dobré jsou i tak. Doufám, že budou chutnat i Vám.

těsto na pizzu

Těsto na pizzu

pizza

Hotová pizza

Bezlepková pizza

Velmi oblíbené jídlo dětí i dospělých. Ti, co hlídají z rozličných důvodů lepek, ale nemají moc šancí, jak si na klasické pizze pochutnat, stejně jako můj manžel, který má bezlepkovou dietu. A protože vím, že má pizzu rád, rozhodla jsem se udělat mu radost a „vymyslela“ jsem kynuté těsto na bezlepkovou pizzu.
Je to samozřejmě jednoduché, ale má to háček: pizza se musí sníst co nejdříve, ideálně dokud je teplá, pak už to není úplně ono. My s tím tedy problém nemáme, u nás mizí dost rychle.

Co budete potřebovat na pizzu na jeden plech:

100 g polohrubé kukuřičné mouky
100 g hladké kukuřičné mouky
70 g kukuřičného škrobu
1 vajíčko
½ kostky droždí
lžičku třtinového cukru
lžičku soli
cca 50 ml olivového oleje
125 ml vlažné vody
čerstvé nebo sušené bylinky - bazalku, oregáno

Příprava je podobná jako u běžného kynutého těsta. Nejdříve připravte kvásek: do hrníčku dejte rozdrobené droždí a zasypte je lžičkou cukru. Počkejte až se rozpustí, pak do něj přimíchejte lžíci až dvě mouky a trochu vlažné vody, aby vznikla hustá kašička. Nechte ji pod ubrouskem vykynout. Mezitím si odvažte mouku a přidejte do ní lžičku soli. Ve vlažné vodě rozkvedlejte vejce. Olivový olej můžete ochutit jednou kapkou éterického oleje z rozmarýnu.
Vykynutý kvásek přidejte k ostatním surovinám a umíchejte těsto, které nechte pod utěrkou hodinu kynout. Pak je přeneste na pečicí papír a buď rozetřete, nebo ho zkuste vyválet – pak ho musíte trošku posypat moukou. Někdy se to podaří.
No a pak už je postup stejný jako, když děláte jinou pizzu. Těsto potřete olivovým olejem, rozetřete rajčatové pyré, nakladete oblíbené suroviny (zeleninu, salám, sýr atp.), posypte bylinkami a pečete v troubě na 200°C přibližně 25 minut.
U nás je tak oblíbená, že už jinou nedělám.

Anotace

Ukázky z knihy

Recepty / poznámky / komentáře

O autorce

Objednávka

Přednášky / představení knihy / kurzy

Hlavní strana